Voetbal

Ik weet al hoe het gaat morgenochtend. Het eerste uur wordt improductief ingezet door het spel van “onze” jongens te ontleden. Wat een geweldige wedstrijd, en wat een spanning. Of in het geval van het Nederlands elftal wat een desillusie. Ongelooflijk ik kan er niet over uit, wat een nutteloos gespendeerd geld. Ik snap best dat je moet sporten en dat je sporten moet promoten, maar de bedragen die er nu in omgaan, dat is gewoon absurd. Het is mij totaal onduidelijk waarom er zulke bedragen in omgaan. Dat “top”voetballers bedragen op hun rekening krijgen gestort waar een heel afrikaans land mee uit de schulden kan komen. En waarom?!?! Omdat ze toevallig 90 minuten tegen een bal aan kunnen trappen. En dan nog klagen na afloop, “ja de vermoeidheid sloeg toe!”, “ja we hebben de afgelopen week twee wedstrijden gehad”…. komop zeg, als ik tig miljoen euro zou krijgen voor een partij’tje voetbal, dan zou ik de longen uit mijn lijf lopen en na afloop gewoon nog blij zijn. Ik weet wel dat boogschieten misschien niet als topsport wordt beschouwd, maar als ik om negen uur in het bos sta om te beginnen aan de wedstrijd en er rond een uur of vijf smiddags weer richting prijsuitreiking/huis vertrek, hoor je mij ook niet klagen.

Te veel geld
In mijn bescheiden mening, is het de doodsteek voor het voetbal. Te veel geld, sponsorcontracten, meet & greets, dingen die niets met de sport zelf te maken hebben, die er langzaam voor zorgen dat het “echte spel” eigenlijk ten dode is opgeschreven. Nu vraag je jezelf af, wat heb jij tegen voetbal? Je dochter speelt ook in een voetbalclub. Ja inderdaad, dat doet ze. En ik ben als de dood dat ik straks als een dwaze vader aan de kant ga  lopen schreeuwen. “Naar voren….. Let op!…. Kijk uit!….. Wat doe je nou!….” Geef me alstublieft een pilletje als het zover komt. Ik ben blij dat mijn dochter aan het sporten is, daar kan ik niets op tegen hebben, maar voetbal…  Misschien ligt de scheiding van dwaasheid wel tussen betaald voetbal en de amateurs. Ondertussen is het 1-0 voor Frankrijk, en is er één Nederlander met een rode kaart.
Maar het is natuurlijk niet alleen het geld wat er verdiend wordt door de voetballers zelf wat me tegen de borst stuit, wat denk je van de kosten doe worden gemaakt om het kijkend volk in de goede richting te krijgen, zonder dat ze de omgeving vernielen of eventuele supporters van de tegenpartij te slachten. Misschien is het een idee om de spelers op de tribune te zetten en de supporters op het middenveld. Die kunnen elkaar dan afslachten, en hun agressie botvieren op elkaar. Dat scheelt de “staat” dan weer een hoop opruimwerk, kapotte bushokjes, treinstellen die gesloopt worden en hele ladingen ME. De spelersdie op de tribune zitten kunnen dan van mij nog na de wedstrijd met de limousine naar huis worden gebracht, En dan zou ik er geen problemen mee hebben dat het nog door de staat betaald wordt. Als je het tegenover elkaar zit dan wegen de kosten van het huren van 22 limousines niet op tegen de wekelijkse slooplust van de hersenloze supporter.

Merchandising
Ook zo’n dingetje waar ik niet over uit kan. Waarom moet een petje van 2€ ineens 47€ kosten als er de naam van Messi of een andere speler op staat. Als er niets op staat dan kost het petje 12€, dat kan ik me dan ook wel voorstellen. Het maken in china, het transport, het verpakken, reclame, de winkel, het personeel…..dan is 12€ wel een redelijke prijs. Maar waarom dan de prijs ineens weer 3x zo duur moet zijn?!?!?! Leg het mij maar eens uit. Ondertussen is het 2-0 voor Frankrijk….goodbye Nederland. Ik ben er niet eens rouwig om. Weer rustige tv avonden waarin je met een gerust hart naar een leuke serie kan kijken…zonder dat je toch even moet zappen om de stand te achterhalen… Als ze verliezen is die rust er gewoon. Ik zie nu zelfs bussen olie voorbij komen met afbeeldingen van voetbalspelers, oliebussen?!?!? Ik snap de link niet tussen de twee…. lopen de spelers op olie? Ik heb eerder het idee dat de spelers op cocaïne spelen dan op motorolie. Misschien is het vanwege het feit dat al die “sterspelers” in van die onbetaalbare auto’s rijden…maar ik neem aan dat die gewoon ook hun onderhoudsbeurten krijgen. En ik rij in een auto van ene paar jaar oud met een dikke ton op de teller, maar ik heb nog nooit olie hoeven bij te vullen. Ik neem aan dat de heren voetbalspelers, dat ook zelf niet doen. En mocht hun auto dan per ongeluk eens een probleem hebben, dan bellen ze wel een taxi en laten ze de auto wegslepen. Dus totaal nutteloos…

Overigens is de wedstrijd nu geeïndigd in een een 4-0 debacle. Is het misschien een idee om alle spelers die nu in het nederlands elftal zitten, inclusief trainers, coaches, knvb hotemetoten uit het spel te halen. Laten we beginnen door de beste, minst agressieve, spelers uit de amateur league in het “oranje” team te zetten. En dan niet met een extreem salaris, ook niet voor de coach en de rest van het ondersteunend personeel, maar gewoon voor een goed maandsalaris. Het moet ze tenslotte gaan om de eer. Ik weet dat je dan de topspelers niet hebt, en dat je waarschijnlijk ergens onderaan de ladder van de competitie bungelt, maar het spel zal er eerlijker door worden (denk ik). Beloon ze dan met een bonus als ze winnen. Ik ben benieuwd, wat dat voor een effect zou hebben.

Nu heeft mijn dochter zaterdag haar eerste wedstrijd, dus sta ik gewoon langs het veld. Mijn gdvrs in te slikken en mijn oeeehhhh en aaahhhhh’s ook. Ik schreeuw geen adviezen, zet ook geen geld in op winst of verlies. Ik sloop geen bushokjes op weg naar huis, ik sla ook de ouders van de tegenstanders niet in elkaar.

Ik sta daar niet omdat ik van voetbal hou, maar van mn dochter…

No Comments

Leave a Reply