Triops…

We hebben sinds een week nieuwe huisdieren. De Triops! Ik moet zeggen dat ik wel heel verbaasd was dat je tegenwoordig huisdieren kan kopen bij de Intertoys of Bart Smit (dat wil ik even kwijt zijn). Onze kinderen zagen de verpakking, en aangezien ze beiden wel redelijk kunnen sparen (of eigenlijk doen wij dat), mochten ze het van ons kopen. We waren wel benieuwd naar dit experiment. Een mooi kleurig vormgegeven verpakking met daarop een klein insect welke deed vermoeden dat het uit de tijd van de dinosauriërs stamde. Er was alleen één klein obstakel voor we konden beginnen. We hadden het pakket op zaterdag gekocht, maar aan het einde van de dag kwamen we erachter dat we een aantal liter gedestilleerd water nodig hadden. Dus zondag naar de formido om een aantal liter te halen.

We waren heel benieuwd. Het is een gek experiment wat begint met een klein plastic aquarium waarin je een soort shag (ik kan geen andere omschrijving vinden voor hetgeen je in het water stopt. Het is een soort voedingsbron en bescherming en ertussenin zitten de Triops eitjes. Het is wel raar dat er eieren zitten in een soort droog miniatuur boomschors snippers. Bij eitjes moet ik natuurlijk gewoon denken aan de fibronyl uitvoering die we zelf eten, of misschien aan de kwarteleitjes die we wel eens eten.  Maar niets eivormig tussen het prut. We hebben de bak gevuld met het water, prut en we hebben er een lamp boven gehangen. We hebben inmiddels overal al led lampen, maar dit moest een lamp zijn waar nog een beetje warmte vanaf komt. Hup de 100 watt halogeen lamp maar weer van zolder gehaald. Niet op zich erg, want het is een hele mooie Artemide Tolomeo. Het is een mooi gezicht deze weer eens in de kamer te hebben.

Wachten is nu de volgende stap. We zitten een aantal dagen naar “shag” water te kijken met de hoop dat we iets zien bewegen. En wat duurt dat lang. In de bijgevoegde brochure van de Triops staat dat wanneer alles goed gaat, er binnen een dag of vier beweging in het aquarium is te zien. Vrienden van ons die ook al dit experiment voorbij hebben laten komen hadden al verteld dat het ook wel eens kan mislukken, maar we hadden goede hoop. De kinderen in ieder geval. Mijn dochter had het na twee dagen er al over dat ze iets zag bewegen, maar wij zagen nog niets. Niet dat ze een levendige fantasie heeft, maar soms ziet ze wel eens meer dingen 😉

En nu… op dag 5 
We zitten een beetje wezenloos in het water te staren. Ik vond het een hele opgave om met brillenglazen in het formaat jampot eindeloos te turen in het water. Ik kreeg er zelfs koppijn van, maar ineens zag ik het. Een klein doorzichtig, garnaalachtig beestje in het water. Het zou Triops heten omdat het drie oogjes zou hebben, maar die haal ik er nog niet uit. We praten hier over een doorzichtig beetje van een millimeter of drie, waarvan er twee minuscule zwarte puntjes zitten aan weerszijde van zn kop. Een streepje in het midden, wat ik voorlopig nog hou op spijsverteringskanaal en een heel dun staartje met twee punten.

Hij heet Gilles
Turen en turen deed ik er naar. Ik volgde al zijn bewegingen in het water, en zag dat zijn lichaampje soms in een stuip schoot, om er daarna dan in één keer weer een centimeter of drie verder uit te komen. Een soort schiet stuip. Het deed me een beetje denken aan iemand die ineens MOET vloeken. Niet dat hij daar iets aan kan doen, maar als een soort spasme… Daar deed het me aan denken. Dus heb ik ons pre-historisch insectenbeestje Gilles gedoopt. Gilles de la Tourette, vanwege zijn stuip.

We volgen onze Gilles rustig verder. inmiddels is zijn aquarium ontdaan van een groot gedeelte van de “shag” en heeft hij zijn eerste bolletjes voer ook al binnen. De bolletjes eten zijn al bijna de helft van het beestje, dus ik vermoed niet dat ze allemaal zijn opgegeten morgenochtend. Nu ik het naslagwerk nog een keer door lees zie ik dat de beestjes toch tot een formaat kunnen groeien van een cm of 3 lengte. Dan slaat ineens de angst toe. Als er een zilvervisje in huis zit, of zelfs een klein spinnetje, dan gillen de kinderen de hele tent bij elkaar. Maar hoe zullen ze het doen als Gilles straks een beer van een Triops blijkt te zijn. Een Triops van misschien wel 4 centimeter?!!? Het zou zomaar kunnen. We zijn best aardige ouders, en zorgen er voor dat onze huisdieren in ieder geval goed te eten krijgen. Wat gaan de kinderen dan doen,?!?!?! Gillen tegen Gilles?!?

 

Update: “Gilles” is niet meer….. het dapper zwemmend triopsje heeft het verschonen van het bad niet gered.

No Comments

Leave a Reply