Zeur generatie…

Een zwart gedeelte in de Nederlandse geschiedenis.
Er gaat geen sinterklaas voorbij of de tegen- en voorstanders gaan elkaar rond september al het leven zuur maken.  “Zwarte Piet is racisme” zag ik vandaag weer voorbij komen, dit keer van iemand waar ik toch al geen hoge pet van op heb. Misschien heeft Georgina Verbaan wel een hoge academische opleiding genoten, maar als je pas begint met nadenken als het te laat is, onthoud je dan van meegillen. Zwarte Piet is een probleem in de hedendaagse maatschappij en we moeten het nu allemaal benoemen als Roetvegerpiet of eventueel schoorsteenvegerpiet. Is het zijn huidskleur wat het een probleem maakt of is het zijn outfit in combinatie met de gouden oorbellen en de rode lippen? Ik vraag het me eigenlijk best wel af….ik ben niet zo heel erg thuis in de geschiedenis van de Nederlanden, en eigenlijk zou je dat als geboren en getogen Nederlander wel moeten zijn, maar toch kan ik me indenken dat de slaven uit de tijd dat we daar nog ons brood mee verdienden, zich nooit toonden in opgedofte kleurige pakjes een hoofdtooi met een veer, rode lippen en gouden oorbellen. Ik zou eerder geneigd te zijn dat de slaven uit de tijd zich vrij schaars gekleed rondliepen op de plantages waar ze werden ingezet om de katoen-/koffie-/suikerriet en andere items van het land te halen. Deze outfit is daar helemaal niet voor geschikt. De outfit die ze dragen is meer geschikt voor kinderfeestjes etc.

Volgens mij heeft de tijd waarin de slavernij voor Nederland belangrijk was, er wel een beetje voor gezorgd dat er hier momenteel een welvaartsstaat is. Niet dat ik het houden van slaven wil promoten of op enig manier wil goedkeuren, verre van dat. Ik had het liever ook anders gezien. Maar aangezien we niet terug in de tijd kunnen gaan vind ik het een beetje onzinnig om de mensen daar nu op aan te spreken. Ik denk bij het vieren van sinterklaas niet aan racisme, en mijn kinderen ook niet. Het in de media brengen van dit verhaal zorgt er voor dat er mensen er misschien juist wel die gevoelens erbij krijgen. En dat willen we vast ook niet. Ook de aanval op de negerzoen…hoe lieflijk wil je het hebben?!?! Ik ben er eerder boos op dat er geen negerinnenzoen is, dan dat er gesproken wordt over het woord neger… de oplossing door het product “zoenen” te noemen is dan wel leuk…. Zoenen is altijd leuk…

We draven door
Wat mag er dan wel en wat mag er niet…en wie bepaalt dat. Als een kleine knutselsmurf in de ontwerpbusiness, snap ik dat het allemaal gaat over “productplacement”, een catchy naam, iets wat blijft hangen! Negerzoenen waren in eerste instantie in Denemarken als flødebolle in de markt gebracht, maar later in Duitsland als Negerkuss, Frankrijk Tête de nègre (negerhoofd) en in België zelfs als Negerinnentiet…dus dan is Negerzoen best okee. Zijn er trouwens al actiegroepen opgericht voor de Jodekoek, Blanke Vla of ander racistisch etenswaar?!?!? We draven hierbij echt een beetje door. Nutteloos agressieve discussies die eigenlijk nergens over gaan. Niet alleen de voorstanders, maar zeker ook de tegenstanders van dit verbale mediageweld….steek je energie in iets anders…..

Wat dan wel
Waar ik dus wel heel erg tegenaan hik, is het feit dat er (en gelukkig worden dit soort filmpjes te pas en te onpas op youtube gedeeld – slaat helemaal nergens op) af en toe nog mensen in elkaar worden geslagen vanwege hun huidskleur. Ik zag onlangs een filmpje van een donkere man die in elkaar werd gemept door een kudde hondsdolle lichtgekleurde mensen (ik denk blanken), maar ook dat er een lichtgekleurde (ik denk ook blanke) schooljongen door een aantal mediumgekleurde (tussen blank en zwart in) totaal in elkaar gemept wordt. Daar gaan de haren op mijn rug dan weer recht overeind van staan. Pak die gasten op – licht/medium of donkergekleurd – en rot ze voor een aantal dagen de cel in. Ik weet dat we daar geen plaats voor hebben, maar komop…dit is racisme! Alle kanten op – dat kan helemaal niet – dat mag helemaal niet…. Laten de mensen die zich nu druk maken over Zwarte Piet, zich druk maken over het racistisch gedrag van de mensen nu, Sylvana Simons, zet je daartegen in. Dat zou ik snappen…spreek die gasten aan die met een groepje, iemand van een andere ethnische groep belaagt…geef voorlichting…maak mensen wijs.

Wat vind ik
De slavernij is geweest, daar kunnen wij (lees ik) niets meer aan doen, we kunnen er alleen van leren. Het is uiteindelijk een beslissing geweest die onze voorouders hebben gemaakt. Vier Keti Koti en het breken van de ketenen (Sranantongo)…maar ga verder. Ik ben blij dat mijn vriendenkring uit een grote diversiteit bestaat. Surinamers, Antillianen, halve Chinezen, Javanen, Rotterdammers, Mestreechteneeren, Brabanders, Spanjaarden, Basken en zelfs een aantal Homo’s. En weet je wat…..het interesseert me allemaal geen reet waar ze vandaan komen…het zijn MIJN vrienden. Dus laten we stoppen met het bekijken van welke kleur we hebben….en laten we kijken naar wat we zijn….. WE ZIJN MENS.

Zoals de oude wijsgeer Aristoteles vroeger al zei: “Als we poepen, stinken we allemaal…”

No Comments

Leave a Reply