Poop or Plastic

We hebben een hond, het is een heel erg leuk en lief beestje. Hij doet precies wat je wil, hij luistert heel nauwkeurig. Blijft zitten bij de stoeprand als je wil oversteken, brengt keurig netjes de bal terug als je hem keer op keer weer weggooit en is heel lief voor onze kinderen en andere kinderen, daar is hij ook voorzichtig mee…kortom een fijn beestje.

Maar ook onze hond moet poepen. Je ontkomt er niet aan, net zoals bij ons gaat er aan de ene kant eten in en aan de andere kant komt het er weer verwerkt uit. Het stinkt, en als het onder je schoen zit ben je niet blij.

We hebben gelukkig een redelijk groot uitlaat gebied waar onze hond lekker kan rennen en kan spelen met de eventueel andere aanwezige honden. Hier mag hij naar hartelust alles doen waar een hond blij van wordt. Tegen boompjes plassen, met takjes sleuren en er op knauwen en poepen… Er staat aan het begin van het gebied een bord waarop nadrukkelijk wordt vermeld dat er hier geen opruim plicht is, en dat is fijn.

Gemeente
Nu hebben we onlangs een brief gekregen (inmiddels meer dan een jaar geleden) dat er buiten het gebied een aanlijn en opruimplicht is. Dat snap ik, en ik hou me er ook gedeeltelijk aan. Onze hond vind het niet fijn om aan de lijn te lopen. Hij luistert minder goed als hij aangelijnd is en trekt als een bezetene. Er staat vermeld in de brief dat je verplicht bent om poepzakjes bij je te hebben en dat er een sanctie op staat van 140€ als je niet aan de voorwaarden voldoet. Er wordt door de gemeente extra gecontroleerd, werd er gezegd. Oké denk ik dan bij mezelf, als de thuiskomende ouders door de wijk heen scheuren met een vaartje van 50 km/h in onze woonwijk, waar aan het begin duidelijk staat vermeld dat je er maar 30 mag, controleer dat dan een keer, alstublieft. Ik vind het minder erg dat mijn kinderen thuis komen met hun schoenen onder de poep dan dat ze misschien helemaal niet thuiskomen of met een afdruk van een aantal ringen (audi) op hun voorhoofd.

21 plastic zakjes per week
En ineens ging ik denken….ik weet het, dat kan ik beter niet doen, daar wordt het meestal niet beter van.
Waar zijn we eigelijk helemaal mee bezig? Als onze hond poept op straat gelukkig gebeurt dat bijna nooit, dan raap ik dat netjes op, in een plastic zakje. Stel dat ik dat elke keer zou doen, dan zijn dat drie plastic zakjes per dag, 21 plastic zakjes per week, dat is best veel. Als hij gewoon rustig op een plekje poept waar geen mensen lopen, kinderen spelen, of andere activiteiten zijn, dan drogen die drolletjes gewoon in, of regenen eventueel gewoon weg. 21 plastic zakjes per week, dat is best wel een aanslag op het milieu. Is het dan niet gewoon beter om iets meer uitloop / losloop gebieden te maken voor onze vriendelijke viervoeters, ziet er trouwens beter uit ook, beetje boompjes, slootje erbij, groen…mooi toch. En zeker beter dan 21 zakjes per week.

Discriminatie
Raar ding is dat eigenlijk, poep opruimen van je hond. Ik zie bij ons regelmatig een kat in de tuin lopen en daar loopt nooit een buurman of -vrouw achter met een zakje om de uitwerpselen te verzamelen. En dan wil ik de discussie ook nog wel eens aangaan met alle paarden liefhebbers. Die na het lekker rondhobbelen met hun viervoeter ook niet nog een keer dezelfde route rijden om met een zakje de keutels van hun knol op te ruimen. Is het in dit geval een kwestie van formaat? Omdat de drollen van een paard groter zijn dan een klein honden drolletje zie je ze makkelijker en kan je er eenvoudig overheen stappen. Of komt het omdat de paardenliefhebbers er vanuit gaan dat paarden benen hebben en geen poten en dat ze daarom dit niet hoeven op te ruimen. Als dat zo is dan kopen ze ook maar een paarden toilet of desnoods een “horse-dixi”.

Ergo: Shit happens

 

No Comments

Leave a Reply