Rare mensen

Ik moest vandaag weer eens denken over koffie. Mijn collega ging koffie halen en het duurde een aanzienlijk tijd eer hij terug was. Hij rookt voor het halen eerst buiten een sigaret en neemt dan op de terugweg een bakkie voor de rest mee. Heerlijk zo’n bakkie pleur tussendoor…

Maar het duurde even en in de tussentijd begon ik te denken over het verhaal van Kopi Luwak.

“Kopi Luwak” zal je zeggen, what the fuck is dat…, nou dat kan ik je héél simpel uitleggen. Kopi Luwak is koffie! Koffie gemaakt van bonen. Koffiebonen. Voor zover nog niets speciaals zou je zeggen. Maar deze koffie is wel héél speciaal, door zijn manier van bereiden. Néé niet door het zetten van de koffie, maar door het speciale voortraject. Deze bonen worden gevoerd aan katten, die deze bonen opeten, verteren en dan weer via een natuurlijk proces afleveren.

Juist, in de kattenbak…

Je koffie smaakt naar shit

Het is een delicatesse, hoorde ik op tv vertellen. Waar houd het op met deze gekte. Maar erger, wie verzint dit allemaal?
In het begin is er iemand mee begonnen. Laat ik mijn kat eens iets anders voorschotelen dan een blik kattenvoer? Of misschien is er bepaalde mate van armoede in het spel. We hebben geen kattenvoer meer, laten we kijken of onze kat koffiebonen lust. Tot zover wil ik het verhaal best geloven, toen wij vroeger het ook niet zo breed hadden, aten we ook plastic zakjes met kipsaté, waarvan de oorsprong onduidelijk was. Maar laten we eerlijk zijn, voor 36cent is het best te eten als je honger hebt.

Ergo, de kat had niets meer te eten en de baasjes hebben hem koffiebonen gevoerd, omdat hij anders waarschijnlijk een ongewisse dood had gestorven. Op welk moment besluit je dan, de kattenbak leeg te scheppen, de stukken drol uit elkaar te peuteren, de resterende poep er af te wassen en de bonen te gaan gebruiken om koffie te zetten.

Ambtenaar

Een halve eeuw geleden ben ik ambtenaar geweest, en als je het dan hebt over een koffie afwijking, dan zit je daar op de juiste plaats. En ook ik ben onderhevig geweest aan een chronisch tekort aan koffie. Maar om nou een kattenbak leeg te pulken, de poep te wassen en daarna van de uitgekakte bonen koffie te gaan zetten gaat me net te ver. De mensheid slaat af en toe door in mafheid.

Dure Shit

Werd er in de uitzending ook bij verteld, dat deze koffie als één van de duurste koffie’s bekend staat ter wereld.
Ik ben simpel en denk in plaatjes. Ik zie dan al een héle grote ruimte voor me met een vloer van gaas, met gaten nét groot genoeg voor kattenpoep, die boven een spoelbak hangt. Waarin de katten aan de éne kant een overheerlijk maaltje koffiebonen krijgt, je moet ze waarschijnlijk daarvoor wel uithongeren, anders vreten ze dat niet. En dat daarna hun ontlasting valt op een soort roterende spoelbak, waarin de bonen van de kak wordt gescheiden. Misschien wel een idee voor Numafa om zo’n machine te bouwen, een bonenvandekakseparatorunit (3x woordwaarde). Waar stopt de waanzin, gaan we het de volgende keer zelf proberen? Gaan we zelf bonen eten en dan zeven uit onze poep. Hebben ze dat misschien al geprobeerd en is ze het niet bevallen. Vraag ik me ook af, wie gaat dat proeven? Èn, nog veel belangrijker, gaan ze het erbij vertellen. Geachte smaakpanel, we hebben hier een uitzonderlijk zeldzame koffie, kunnen jullie ons vertellen wat jullie van de smaak vinden, wij denken namelijk dat het de lekkerste koffie is van het westelijk halfrond. Ik geloof dat ze dan meer kans hebben op een eerlijk oordeel, dan dat ze vermelden: “luister, jullie gaan koffie proeven, die we hebben gemaakt van bonen die uit een kattenhol komen, maar we hebben ze ècht goed afgespoeld, hoor”…

Hoeksche innovatie

Wij in de Hoeksche Waard zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen en zijn al bezig met een verdere ontwikkeling van dit product. We gaan volgende maand beginnen met de eerste promo’s met koffiebonen die we hebben laten verwerken door èchte hoeksche koeien – we willen de productie groots aanpakken – en hopen daarmee ook een bijdrage te kunnen leveren aan het mestoverschot aangezien we er ook een gedeelte van in de koffie verwerken. Stallen vol met koffiebonen etende koeien, die naar hartelust de productie van de “Koepie Luwak” inzetten.
De pilot van “Kippie Luwak” moesten we vanwege problemen met de eigenaars van het Concept “Kippiepan” helaas laten varen aangezien zij al met een bepaalde Kip Lontol Luwak serie bezig waren. Volgend jaar gaan we ook kijken of we de pilot “Schaapie Luwak Arabica” kunnen introduceren. We zoeken hiervoor nog aanmeldingen voor ons smaakpanel. Je kunt jezelf aanmelden op: Hoekschekoffiepoep.nl onder het kopje innovaties.